sunnuntai 11. marraskuuta 2018

#avohakkuuthistoriaan




On käsittämätöntä, miten täälläkin, hyvin lähellä pohjoista havumetsän kasvurajaa, puut tuppaavat hyppäämään laajoiltakin alueilta rekkojen kyytiin. Täälläkin joutuu kulkiessaan tarkasti valitsemaan katseensa suunnan.

Suomalainen kansallismaisema asuu metsässä. Me tarvitsemme metsiä ja tarvitsemme myös puuta käyttöömme. Avohakkuu ei kuitenkaan kannata, se ei ole kestävä tapa hyödyntää vihreää kultaamme. Monissa läntisen Euroopan maissa avohakkuut ovat lailla kielletty ja samoin Suomessa kyseinen käytäntö on ollut aikanaan kielletty metsän haaskauksena.

Näillä leveyksillä suurin metsänomistaja on Metsähallitus eli me kaikki. Nyt on aika tehdä loppu maiseman tuhoamisesta vuosikymmeniksi. Metsien on aika saada mahdollisuus kasvaa puun käytöstä huolimatta. Metsähallituksen hakkuutavoitteet ovat kovat. Ne vaativat hakkuita myös virkistysmetsissä eli mm. monien tuntemilla Evon ja Ylläksen retkeilyalueilla.

Lähivaaroilla näkee yli kaksitoista vuotta vanhoja hakkuualueita, joilla metsä ei käytännössä ole lähtenyt uudistumaan lainkaan. Täältäkin löytyy laajoja avohakkuita, jotka ulottuvat tarkasti viimeiseen puuhun ennen kansallispuiston rajaa. Samoin suojelualueiden väliin jääviä muutaman kilometrin levyisiä ikimetsien kaistaleita on hakattu paljaaksi. Näin pohjoisessa metsän uudistuminen vie hyvin pitkän ajan, vanhoja metsiä ei saada takaisin yhden tai kahdenkaan ihmiselämän aikana.

Avohakkuulle on kuitenkin vaihtoehtoja. Jo talouskäytössä olevia metsiä voidaan käyttää ekosysteemin kannalta kestävämmin taloudellista hyötyä unohtamatta. Metsän käsittelyn käytäntöjä tarvitsee vain uudistaa tieteellisen tutkimuksen osoittamaan suuntaan.

Kansalaisaloitteen avohakkuiden kieltämiseksi valtion mailla voi allekirjoittaa marraskuun 17. päivään asti. Me olemme allekirjoittaneet sen. Olethan sinä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti